Home

Vikingar på vift

maj 27, 2013

 

 

P1000851

Denna tavla är målad i akryl, inspirerad av bildstenarna på Gotland. Det föreställer en detalj från en bildsten i Broa. Motivet föreställer vikingar i en båt med sköldar utmed sidorna, och med uppspänt segel.

De gotländska bildstenarna tillhör norra Europas märkligaste kulturminnen. Gotlänningarna har använt den lättbrutna kalk- och sandstenen för att hugga och resa bildstenar sedan 100-talet e Kr. Bildstenarna har troligen lyst i olika färger. Över 400 bildstenar är kända i dag och ett fyrtiotal visas på Fornsalen i Visby.

 

De äldsta stenarna hade sin placering på gravfält – men sällan i själva gravarna. Bildstenarna från senare århundraden placerades längs vägar, vid broar, offer- och samlingsplatser, och ofta i grupper om flera. De yngsta bildstenarna restes under 1100-talet. Ett flertal stenar har ”återanvänts” under medeltid, t ex vid kyrkobyggen, i broar och i gravar.

Under den äldre vikingatiden (700–800- talen) blir bildstenarna mer figurrika och formen ändras. Bilderna kan knytas till asatron och flera av stenarna illustrerar vikingatidens sagor. Skeppen får en central placering och många stenar avslutas upptill med scener från Valhall.

 

Under 1000-talet ersätts stenarnas bilder av textslingor med runor och ibland även med kristna kors. Run­texterna berättar till exempel om gotlänningar som avlidit under resor i österled. I något fall har runstenen fungerat som dokument vid arvskifte.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: