Home

Stress och reptilhjärnan

november 16, 2011

Nu börjar man känna av att allt måste bli klart före jul… samtidigt som vi måste sporta, vara ute i friska luften och äta rätt och riktigt. Samtidigt som man ska sköta sitt arbete, laga näringsrik middag till familjen och planera, planera, planera…

Undertecknad har ju haft ett par längre turer till Viktväktarna i sitt liv. Gick ner ca 20 kg båda gångerna och sedan – UPP igen! Varför? Varför känner man sig ibland så in i vassen motiverad att komma igång, för att under andra perioder i sitt liv bara inte orka… Varför fungerar hjärnan på det här sättet? Eller är det den berömda reptilhjärnan som tar över igen – den som bestämmer över oss med jämna mellanrum. Den säger:

– Jovisst, sätt dig i soffan och slappa lite nu, det är du VÄRD (trots att du vet att du egentligen har tusen andra saker att göra). Eller

– Ta nu och köp lite choklad eller proppa i dig en EXTRA stor bit falukorv, det har du gjort dig förtjänt av! Eller

– Gör det där IMORGON istället, ta det lite lugnt nu…

Faktum är att reptilhjärnan ibland borde få ha litet mer att säga till om. Till exempel när det gäller att ta det lugnt ett tag. Ta lite extra tid med barnen trots att jobbet väntar. Ta en trevlig stund med maken och lyssna på en diktsamlig av Tranströmer eller vad som helst. Varva ner. Koppla bort. När det gäller chokladen, där borde reptilhjärnan inte få säga någonting, däremot. TYST säger jag.

Nu i höstens trötthetstid är förstås kosten också viktig. Vi måste få i oss vitaminer och vi ska inte äta för mycket socker för att inte sjunka ihop i en liten hög.

Robert M. Sapolsky har skrivit en bok som heter ”Varför zebror inte får magsår”. Boken är en  jämförelse mellan å ena sidan zebran som flyr över savannen för att komma undan ett jagande lejon och, å den andra, en bekymrad villaägare som oroar sig för sina banklån.

Den här zebran är stressad och uppjagad över att den har ätit fel. Det kan man också må dåligt av. Teckningen gjorde jag till en kostrådgivare som undervisar i Low Carb High Fat (LCHF).

Behöver du illustrationer? Privat eller till jobbet? Kontakta mig på arkeobild@telia.com.

Hjärtliga hälsningar från

Franciska

Annonser

2 Responses to “Stress och reptilhjärnan”

  1. Lisa Alm Says:

    Jag läste att man numera kan få hypnos så man tappar allt intresse för mat. Då blir det till att köpa en mat & sovklocka så man inte glömmer att käka upp ostbågarna…
    Lisa


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: